به گزارش شبکه اطلاع رساني دانا، روزنامه شرق امروز 12بهمن نوشت: طبق اعلام وزارت صنعت، سبد کالا قرار است به خانوار تحت پوشش کميته امداد و سازمان بهزيستي و کارگران و بازنشستگاني تعلق گيرد که کمتر از 500هزارتومان در ماه درآمد دارند. اين درحالي است که از ابتداي بهمنماه که قرار بر تخصيص اين سبد کالا بود کليه کارگران مشمول قانون کار و تاميناجتماعي و تمامي بازنشستگان در فهرست اعطاي کالاي رايگان قرار داشتند. قابلتاملتر آنکه شرط حقوق کمتر از 500تومان براي کارمندان دولت لحاظ نشده و هر کارمندي که حقوق ميليوني هم داشته باشد؛ سبد کالا از دولت خواهد گرفت که البته با توجه به گراني موجود، دادن سبد کالا به کارمندان با هر ميزان حقوق، قابل انتقاد نيست اما نکته اينجاست که کارگراني که بالاي 500هزارتومان حقوق ماهانه دريافت ميکنند فارغ از آنکه اعضاي خانواده آنها چه تعداد است و هزينه تامين مسکن دارند يا خير و همچنين 36درصد از شاغلاني که جزو کارگران «غير رسمي» يعني بدون قرارداد و بيمه هستند؛ از دريافت سبد کالايي حذف شدهاند و علاوه بر اين، تفاوت «خط فقر» دوميليونو500هزارتوماني تهران و يکميليونو500هزارتوماني شهرستانها هم در تخصيص اين سبد لحاظ نشده است.
از روزي که شماره 5000499 براي ارسال پيامک و اطلاع از تخصيص يا عدم تخصيص کالا اعلام شد؛ تعداد زيادي از هموطنان با دريافت عبارت «هموطن گرامي؛ سبد کالا به شما تعلق نگرفته است» از دريافت دو بطري روغن، 10کيلوگرم برنج، دوعدد مرغ، 244 تخممرغ و دوعدد پنير بستهبنديشده نااميد شدند حال آنکه برخي از آنان براي دريافت اين سبد و استفاده از آن، نقشهها در سر داشتند.
فقيرترينها در فهرست نيستند
حسين راغفر کارشناس اقتصادي با اشاره به اين موضوع که آمار روشن و دقيقي در مورد ميزان نيروي کار غيررسمي وجود ندارد، در گفتوگو با «شرق» اين قشر از کارگران را «آسيبپذيرترين بخش نيروي کار» دانست که تحت پوشش حمايتي قوانين قانون کار نيستند. وي گفت: «اين بخش از کارگران، کساني هستند که ماليات پرداخت نميکنند و از هيچ پوشش بيمهاي برخوردار نيستند و چون در جايي نيز مشخصات آنها ثبت نشده است بنابراين آمار دقيقي نيز در مورد ميزان درآمد و تعداد آنها موجود نيست. راغفر رانندههاي تاکسي، کارگران فصلي و بسياري از کارگران خدماتي را از جمله کارگران غيررسمي برشمرد که تقريبا حدود 35 تا 36درصد نيروي کار را دربر ميگيرند. اين اقتصاددان، کارگران غيررسمي را آسيبپذيرترين و فقيرترين قشر کارگران دانست که با وجود اينکه از پوشش بيمهاي دولت نيز برخوردار نيستند و بسياري از آنها درآمد کمتر از 500هزارتومان در ماه دريافت ميکنند، طبق اطلاعيه وزارت صنعت و معدن در مورد سبدکالايي، از دريافت اين سبد نيز محروم خواهند شد. راغفر اطلاعيه مذکور را غيرکارشناسي دانست و گفت: «در صورتي که بسياري از کارمندان دولت و... که داراي درآمدهاي بالاي يکميليون هستند بدون هيچ محدوديتي مشمول دريافت سبدکالايي ميشوند، از تصميمگيري در مورد عدم دريافت سبد کالايي توسط کارگران با درآمد پايينتر از 500هزارتومان هيچ نتيجه ديگري نميتوان گرفت جز اينکه اين تصميم در شرايطي کاملا غيرکارشناسي و ناعادلانه و به ضرر کارگران اتخاذ شده و مانند بسياري از تصميمات ديگر تداوم نداشته و عمل به آن مستمر نخواهد بود.» وي صدور اين اطلاعيه را بيضابطه و بدون هيچ مبناي کارشناسي و علمي دانست که بيشتر بيانگر محدوديتهاي منابع دولت است که منطق درستي در آن وجود ندارد. راغفر با اشاره به«خط فقر» 2/5 ميليونتومان براي يک خانواده پنجنفري در تهران، اظهار کرد: «هرچند محاسبه «خط فقر» براي يک خانواده شهرستاني که جمعيت آن از پنجنفر کمتر است، از 5/2ميليونتومان پايينتر خواهد بود اما حتي اگر يک خانواده شهرستاني دو نفره را هم معيار محاسبات خود قرار دهيم، مبلغ 500هزارتومان در ماه به هيچ عنوان يک زندگي بسيار حداقلي را براي آنها تامين نميکند.» به گفته او «اگر بر اساس اطلاعيه وزارت صنعت اين گروه از دريافت سبد کالايي نيز محروم شوند فشار معيشتي مضاعفتري به آنها وارد خواهد شد چون در هيچ کجاي کشور و تحت هيچ شرايط اقتصادي مقدار خط فقر 500هزارتومان در ماه نيست.» اين اقتصاددان، کارگران غيررسمي ساکن در مناطق دورافتاده و محروم کشور را که با شرايط اقتصادي بسيار حادتري روبهرو هستند ازجمله کساني دانست که احتمالا از دريافت سبد کالايي محروم خواهند شد. وي توضيح داد: «در شرايطي که ارزيابي موفقيت و شکست چنين طرحهايي بر اساس توزيع ثروت در کلانشهرها و شهرهاي بزرگ صورت ميگيرد، خانوادههاي فقير در مناطق محروم کشور و آسيبي که به آنها در نتيجه اجراي چنين طرحهايي وارد ميشود، غالبا ناديده گرفته ميشود.»
سبد کالا کارايي ندارد
راغفر با بيان اين مطلب که «بسياري از کارمندان و بازنشستگان درآمدي بالاي 500هزارتومان در ماه دارند و بهلحاظ قانوني بايد از سبد کالايي برخوردار شوند»، خاطرنشان کرد: همچون بسياري از طرحهايي که در عمل دچار ناکارايي فراوان بودند، اين احتمال نيز وجود دارد که سبد کالايي به دست بسياري از کساني که حايز شرايط استفاده از آن هستند، نرسد. وي اعطاي سبد کالايي را يک اقدام اساسي براي فقرزدايي ندانست و اظهار کرد: اين يک اقدام موقت است که به احتمال زياد مستمر نخواهد بود چراکه هم کاملا غيرکارشناسي است و هم بهدليل بيعدالتي نهفته در ذات آن در فرآيند فقرزدايي و بهبود وضعيت معيشتي مردم کارايي نخواهد داشت.»
انتهاي پيام/